Chuseok yazımın ikinci kısmını çok geciktirmeyeyim dedim hemen yazdım... ^_^

Soombaggukjil (숨바꼭질)
Yazının ikinci kısmında bizim de bildiğimiz bir oyunla başlamak istedim. Saklambaç! Bizim de küçükken oynadığımız saklambaçtan hiç bir farkı yok aslında, ama geleneksel oyunlar arasında söz etmemek de olmazdı.
Keunetagi (그네타기)
Bu oyun da çok yabancı olmadığımız bir oyun aslında. Salıncak... Ama bu oyunda bizdekinin aksine rekabet var. Salıncakla en yükseğe çıkan oyunu kazanır.


Gonu (고누)
Bu oyunun tarihi Joseon dönemine kadar dayanır. Oyun bir tahta üzerine çizilmiş şekillerle oynanmaktadır. Ama ne gerek var tahtasına yere çizilerek de oynanabilir pek tabi ki. İki kişilik bu oyun iki farklı renkteki taşlarla oynanır.
 
Kamatagi (가마타기)
Bu oyun bir takım oyunudur. İki ya da daha fazla takımlar arasında oynanır. Takımlar 3 kişiliktir. İki kişi birbirlerinin bileklerinden tutarak bir tahtırevan oluştururlar. Bir diğeri de buraya oturur. Bu şekilde arkadaşlarını taşıyan takımlar koşarlar ve bitiş çizgisine önce varan kazanır.



Jwibulnoli (쥐불놀이)
Küçük bir teneke kabın etrafına delikler açılır. Tenekeye bir ip bağlanır. Tenekenin içine de yanan mangal kömürü konur. Bu teneke daireler çizilerek döndürülür. Teneke dönerken deliklerden çıkan ateşin ışığı çok güzel bir görüntü oluşturur. Bu oyun genellikle karanlıkta oynanır ki daha iyi görüntüler çıkabilsin. Bu oyun dolunayda oynanır. Hatta tenekeyle çizilen daire de dolunayı temsil eder.  Çıkan görüntü cidden çok güzel google da görsellerde bir kere aratmanızı öneririm! :)

Janggi (장기)
Satranca çok benzer bir oyun olmasına rağmen farklı bir tarzı vardır. Satrançtaki gibi bir tahtayla oynanır. Stratejik bir oyundur ve biraz kafa karıştırabilir. İki kişiyle oynanan bu oyunun satrançtaki gibi fil, kral, at gibi taşları vardır. 

Chajeonnoli (차전놀이)
Tüm yöre halkıyla beraber oynanır. Halk iki takıma ayrılır ve pirinç saplarından ya da tahtadan yaptıkları iki temsili gemileri vardır. Bu gemilerin üzerlerine iki takımın liderleri yerleşir ve gemileri çarpıştırırlar. Eğer gemilerden biri düşer ya da liderleri düşerse diğer takım oyunu kazanır. 

Salpan (살판)
Salpan'ın sözlük anlamı yere atmakmış. Bu oyunu oynayıp performans sergileyen kişiler gondu denilen akrobatik hareketleri yapmaktadırlar. Bu hareketler arasında temel hareket amuda kalkarak yapılan akrobatik hareketlerdir. Bu yüzden salpan denildi mi ilk akla o hareket denir. Sanıyorum ki bir seferinde 23 Nisan gösterilerinde Güney Kore'den gelen ekip salpan gösterisini yapmışlardı.

Deolmi (덜미)
Kore'nin geleneksel kukla oyunudur.  İlk olarak Şilla döneminde çıkmıştır bu oyun. Bizdeki Karagöz ve Hacivat'ı andırır bazı yönleriyle. Daha çok fakir halkı temsil eden bir oyundur. Çünkü oyun içindeki konuşmalarda zengin sınıfı ve bozulmuş rahip sınıfını eleştirdiği için zenginler tarafından tercih edilmez. Hanbok giydirilmiş küçük kuklalarla kısa kısa hikayeler anlatılır.

Jultagi (줄타기)
Yüksek bir yerde bir ipin üzerinde sergilenen bir performanstır. Performansı sergileyen kişi ipin üzerinde çeşitli akrobatik hareketler yapar. Dengeyi sağlamak için genellikle elinde bir yelpaze ya da uzunca bir sopa bulunmaktadır. Kral ve Soytarı filminde bu oyunu görmüşsünüzdür... ^^

Juldarigi (줄다리기)
Yine bizim kültürümüzde de bulunan bir oyun daha... Halat çekme oyunu! Genellikle Seolnal'de oynanan bu oyun bugün hala oynanmaktadır. Halatın ortasında bir düğüm vardır ya da bir bayrak asılıdır.

Beonanoli (버나놀이)
Çanaklarla yapılan bir tür gösteridir. Uzun sopaların ucunda çanakları çevirerek yapılan gösteri türüdür. Şarkılar ve çeşitli akrobatik hareketlerle gösteri renklendirilir.

Gosaum (고싸움)
İlmik kavgası anlamına gelen bu oyun çok yaygın değildir. Hatta sadece bir köye hastır. Verimli hasat için yılın ilk dolunayında oynanır bu oyun. Tahta ve halatlarla devasa bir ilmik şekli oluştururlar. Tüm köy halkı oyun için ikiye ayrılır. Takımların liderleri ilmiklerin üzerlerine çıkarak birbirlerini  düşürmeye çalışmaktadır. Dayanışmayı ve memleket sevgisini temsil ediyormuş.

Moodongmadang (무동마당)
Bu oyun da bir çeşit gösteridir ve törensel bir olayı temsil eder. Kakshi denilen gösterinin baş kadın dansçısı maske ile gösteriyi yapar. Kakshi dansı hizmetçilerinin omuzunda yapar ve dansa şafak vakti başlar. Bunun öncesinde ise hasat için bir tören yapılır.

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top